KAWA AMERICANO – WŁOSKIE WYKONANIE W AMERYKAŃSKIM STYLU

Opublikowano 24.05.2015

Wbrew nazwie, kawa americano nie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Jest to włoski napój. Dowiedz się, jak należy go przygotować oraz podawać.

Kawa jest nieodłącznym elementem śniadań, wspólnych wyjść ze znajomymi czy spotkań biznesowych. Uniwersalność kawy powoduje, że istnieje mnóstwo sposobów jej przygotowania. Miłośnicy czarnego naparu bez dodatków wybierają zazwyczaj espresso. A jeśli marzy nam się duża filiżanka łagodniejszego, a równocześnie pobudzającego napoju, to najlepszym wyborem jest popularna kawa americano.

AMERICAN DREAM

Wbrew nazwie kawa americano nie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, ale narodziła się we Włoszech. Swój przydomek zawdzięcza licznym amerykańskim turystom. Dlaczego? Amerykanie przyzwyczajeni do słabszej kawy w kubku XXL chcieli pić w takiej wersji espresso, więc rozcieńczali je wodą. Włosi jako znawcy smaku, chcąc podkreślić, że pomysł nie powstał dla nich, zaczęli używać określenia americano. Możesz też zaskoczyć znajomych mniej popularną historią jej powstania. Według niej żołnierze z USA, którzy znaleźli się w Europie podczas II wojny światowej, aby uzyskać łagodniejszy smak napoju i tym samym zmniejszyć goryczkę, dolewali do kawy wodę.

SPOSÓB NA KAWĘ

Kawa po amerykańsku, często nazywana również kawą americana, powstaje na bazie espresso. Charakterystyczny włoski napar z orzechową pianką nadaje się najlepiej ze względu na skoncentrowany aromat. Duża i gorąca kawa w zależności od kawiarni przyrządzana jest na różne sposoby.

Klasyczne americano ma maksymalną objętość 35 ml, więc napełnienie filiżanki od cappuccino (120 ml) do pełna z jednej porcji kawy w ekspresie ciśnieniowym jest złym pomysłem. W efekcie powstanie niezbyt smaczny, słaby kawowy napój. Woda przelewając się przez zmielone ziarna wypłucze też duże ilości goryczy. Najprościej, a zarazem w niestandardowy sposób americano robi się w ekspresie przelewowym. Dobry efekt uzyskasz również za pomocą moki. Jednak jeśli chcesz skosztować typowego naparu, użyj ekspresu ciśnieniowego. Potrzebujesz jedynie espresso i gorącą wodę. Jaka jest odpowiednia ilość dolanej wody? Większość amatorów tej kawy stosuje zasadę jedna część espresso, dwie części gorącej wody.

Oczywiście jeśli chcesz, wypróbuj własne proporcje. Wykorzystanie espresso doppio to sposób na kawę w większym wydaniu. Ważne jest, aby espresso zaparzyć bezpośrednio przed przyrządzeniem americano. Ciekawym sposobem jest serwowanie osobno espresso oraz gorącej wody. Przyjaciele będą zaskoczeni i każdy samodzielnie wykona swoją wersję popularnego napoju. I pamiętaj! Espresso wlewaj do wody. Taka kolejność pozwoli na zachowanie aromatycznej pianki.

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa rodzaje kawy
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze