JAKI EKSPRES DO KAWY DO DOMU, A JAKI DO FIRMY?

Opublikowano 18.02.2015

Jaki ekspres do kawy wybrać do domu, a jaki do firmy? Przeczytaj nasze porady i kup maszynę idealnie dobraną do Twoich potrzeb!

Na sklepowych półkach prezentowane są różne modele i rodzaje urządzeń do przygotowywania kawowych napojów. Dla laika wybór jednego z nich może być problemem. Każdy chciałby, by ekspres do kawy parzył smaczny napar, nie był drogi i nie psuł się. Jak spośród tylu modeli wybrać najlepszy?

DOMOWY EKSPRES DLA MNIEJ WYMAGAJĄCYCH

Jednym z kluczowych kryteriów pomagających podjąć decyzję jest wykorzystanie ekspresu. Maszyny przeznaczone do użytku domowego różnią się od automatów używanych w kawiarniach.

Wobec domowego ekspresu do kawy wymagania zazwyczaj nie są wygórowane: ma parzyć smaczną kawę i nie kosztować majątku. Na rynku dostępne są tanie ekspresy ciśnieniowe, nazywane często ręcznymi lub kolbowymi. Nazwa pochodzi od kolby – podajnika – do którego sypie się kawę. Tego typu urządzenie można mieć już za około 200zł. Charakteryzuje je brak automatyki (nie posiada zwykle panelu sterującego) oraz ręczna obsługa całego procesu przygotowania napoju. Kolbowe ekspresy do kawy posiadają jedynie sygnalizację gotowości do parzenia kawy i - jeżeli ekspres jest wyposażony w dyszę do cappuccino - spieniania mleka. Gdy maszyna się nagrzeje i osiągnie odpowiednie ciśnienie, zapala się lub gaśnie dioda, sygnalizując możliwość rozpoczęcia pracy.

Ten typ ekspresów wymaga od użytkowników regularnego czyszczenia i dbałości o poszczególne elementy. Po użyciu każdą z części – a w szczególności kolbę, sitko i końcówkę spieniacza – należy dokładnie umyć. Pozostawienie ich nieoczyszczonych szybko spowoduje zatykanie się instalacji, co może grozić uszkodzeniem ekspresu.

Dobry ekspres do kawy umożliwia zaparzenie dwóch filiżanek kawy jednocześnie. Jeżeli grono kawoszy jest bardziej liczne, część z nich będzie musiała poczekać na swoją kolej. Przed następnym parzeniem trzeba bowiem oczyścić urządzenie i napełnić kolbę świeżą kawą. Większość z kolbowych maszyn nie jest wyposażona w młynek i dodatkowe funkcje, chociaż dysza do spieniania mleka powoli staje się standardem.

EKSPRES DLA SMAKOSZY

Osoby chcące rozkoszować się pełniejszym smakiem kawy mają do wyboru automatyczne ekspresy ciśnieniowe lub ekspresy kapsułkowe (np. te z linii Tchibo Cafissimo). Zaletą tych pierwszych jest proces parzenia kawy sterowany przez maszynę, bez udziału człowieka. Użytkownik ustawia jedynie ilość naparu w ml, jego moc i podstawia filiżankę pod dyszę. Ekspress do kawy sam dobierze odpowiednią ilość ziaren, zmieli je - większość jest wyposażona w zintegrowany młynek, a później przyrządzi napój. Podobnie jest z przygotowaniem mleka – wystarczy dolać go do specjalnego pojemnika lub wprowadzić rurkę do butelki, by ekspres sam dobrał odpowiednie ciśnienie, a następnie podgrzał i spienił mleko. Użytkownik nie musi również przejmować się czyszczeniem – automat sam płucze instalację. Rozwiązanie to z pewnością spodoba się domownikom, którzy mają różne gusty. Ekspres może przygotować dwie kawy jednocześnie i nie wymaga czyszczenia między parzeniami. Zrobienie jednocześnie podwójnego espresso i dużego cappuccino nie jest w tym przypadku żadnym problemem.

Drugim rozwiązaniem wartym rozważenia są ekspresy kapsułkowe. Znajdziemy je między innymi w ofercie firmy Tchibo, która stworzyła Cafissimo – specjalną linię ekspresów do kawy na kapsułki. W zasadzie są to maszyny prawie bezobsługowe. Wystarczy umieścić kapsułkę, w której hermetycznie zamknięta została porcja wysokiej jakości kawy, a następnie nacisnąć jeden przycisk. Decydując się na zakup kapsułek Cafissimo codziennie możemy delektować się innym smakiem kawy, w zależności od nastroju. 

EKSPRES DO KAWY W FIRMIE

Firmy często wybierają rozwiązania przeznaczone dla domowych użytkowników, jeżeli ilość parzonych dziennie kaw nie jest duża lub decydują się na profesjonalne maszyny. Najlepsze urządzenia, na których pracują bariści, to jednak spory wydatek, dlatego zamiast nich w firmowych kuchniach pojawiają się tańsze maszyny ciśnieniowe lub automaty. Chętnie wybiera się również ekspresy przelewowe, dające możliwość zaparzenia wielu kaw jednocześnie i stosunkowo tanie w eksploatacji.

Przed zakupem warto przemyśleć decyzję i zapoznać się z dostępnymi na rynku automatami. Czas poświęcony na analizę możliwości zaprocentuje później maszyną idealnie dobraną do potrzeb i wymagań użytkownika.

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa ekspresy kuchnia Cafissimo
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze