
Masz ochotę na domową szarlotkę? To proste. Sprawdź Jjak zrobić domową szarlotkę!
JAK ZROBIĆ SZARLOTKĘ?
Szarlotka jest ciastem, które bardzo lubimy i które, o czym zaraz przekonacie się, łatwo przygotować. Mamy dla Was sprawdzony przepis jak wprawić rodzinę w wyśmienity humor. To proste. Podajemy na deser ciepłą szarlotkę z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Jak zrobić szarlotkę? Za chwilę przekonacie się jakie to proste. Zaczynamy od przygotowania potrzebnych składników.
JAK ZROBIĆ SZARLOTKĘ NA MEDAL?
Składniki
(przepis na 2 okrągłe formy,
28 cm)
- 1,5 kg jabłek, kwaśnych np. szarej lub złotej renety, antonówek
- 300 g cukru
- 1 kg mąki
- Kostka masła
- 3 duże łyżki smalcu
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
PIECZEMY SZARLOTKĘ
Aby zrobić szarlotkę zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Nagrzej piekarnik do 200°C. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
Wolno duś jabłka z łyżeczką masła aż rozpadną się na masę jabłkową – ok. 20 minut.
Pod koniec dodaj do jabłek cukier i wanilię. Roztop tłuszcz – masło i smalec, a następnie zdejmij z palnika i lekko schłodź. Jajko utrzyj z cukrem i proszkiem do pieczenia na puszystą, jasnożółtą masę. Ubite jajko wymieszaj z mąką a następnie wolno wlewaj ciepły tłuszcz. Lekko wyrób ciasto i podziel na 2 części – ¼ zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki a pozostałym ciastem wylep formę podnosząc odrobinę brzegi. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut tak aby było złote. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10-15 minut do ostudzenia. Wyłóż jabłka na przygotowany spód, wyjmij z lodówki pozostałe ciasto i zetrzyj na tarce bezpośrednio na jabłka. Rozprowadź równomiernie i wstaw do piekarnika na 15-20 minut do momentu gdy kruszonka na wierzchu będzie złocisto-brązowa.