Jak zrobić szarlotkę?

Opublikowano 17.03.2015

Masz ochotę na domową szarlotkę? To proste. Sprawdź Jjak zrobić domową szarlotkę!

JAK ZROBIĆ SZARLOTKĘ?

Szarlotka jest ciastem, które bardzo lubimy i które, o czym zaraz przekonacie się,  łatwo przygotować. Mamy dla Was sprawdzony  przepis jak wprawić rodzinę w wyśmienity humor. To proste. Podajemy na deser ciepłą szarlotkę z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Jak zrobić szarlotkę? Za chwilę przekonacie się jakie to proste. Zaczynamy od przygotowania potrzebnych składników.

JAK ZROBIĆ SZARLOTKĘ NA MEDAL?

PIECZEMY SZARLOTKĘ

Aby zrobić szarlotkę zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Nagrzej piekarnik do 200°C. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.

Wolno duś jabłka z łyżeczką masła aż rozpadną się na masę jabłkową – ok. 20 minut.

Pod koniec dodaj do jabłek cukier i wanilię. Roztop tłuszcz – masło i smalec, a następnie zdejmij z palnika i lekko schłodź.  Jajko utrzyj z cukrem i proszkiem do pieczenia na puszystą, jasnożółtą masę. Ubite jajko wymieszaj z mąką a następnie wolno wlewaj ciepły tłuszcz. Lekko wyrób ciasto i podziel na 2 części – ¼ zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki a pozostałym ciastem wylep formę podnosząc odrobinę brzegi. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut tak aby było złote. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10-15 minut do ostudzenia. Wyłóż jabłka na przygotowany spód, wyjmij z lodówki pozostałe ciasto i zetrzyj na tarce bezpośrednio na jabłka. Rozprowadź równomiernie i wstaw do piekarnika na 15-20 minut do momentu gdy kruszonka na wierzchu będzie złocisto-brązowa.

Tematy powiązane z tym artykułem: przepisy szarlotka przepisy z owocami ciasto
Komentarzy: 1. Dodaj również swoją opinię na ten temat.
Dodaj komentarz

Komentarze