JAK ZROBIĆ LATTE WE WŁASNEJ KUCHNI

Opublikowano 27.04.2015

Jak zrobić kawę latte? Skorzystaj z naszego poradnika dla początkujących. Stwórz wyborny przysmak dla siebie i swoich gości. Podaj perfekcyjne caffe latte!

Jesteście kawoszami i macie ochotę na coś innego niż tradycyjna mała czarna? A może chcecie po prostu nieco zaoszczędzić i sprawić sobie kofeinową przyjemność bez konieczności wychodzenia do kawiarni? Jak zrobić latte w zaciszu własnej kuchni?

JAK SIĘ ROBI KAWĘ LATTE – PORADNIK DLA POCZĄTKUJĄCYCH

Jeśli stawiacie dopiero pierwsze kroki jako domowi bariści i zastanawiacie się, z czego tak naprawdę składa się latte i jak ją zrobić, przede wszystkim musicie zajrzeć do swojej lodówki. Czy jest w niej mleko, a jeśli tak, to jakie? Pamiętajcie, że smak napoju będzie o wiele bardziej wyrazisty, jeśli wybierzecie mleko o większej zawartości tłuszczu, na przykład 3,2%. Wystarczy podgrzać je i spienić blenderem czy mikserem, a następnie zebrać piankę i delikatnie przelać ją do kubka albo wysokiej szklanki. Jeśli nie wiecie dokładnie, jak zrobić latte, wybierzcie kawę rozpuszczalną espresso, którą wystarczy zalać wrzątkiem. Potem przelejcie ją do wysokiej szklanki i zalejcie mlekiem. W ten sposób powstanie napój o pięknej, jednolitej barwie zbliżonej do karmelu z puszystą warstwą pianki – przed Wami będzie stała gotowa do wypicia kawa latte! A Wy nie będziecie już mieli wątpliwości, jak ją zrobić. Wierzch napoju możecie posypać kakao albo tartą czekoladą.

JAK ZROBIĆ KAWĘ LATTE – PORADNIK DLA ZAAWANSOWANYCH

Jeśli natomiast jesteście kawowymi koneserami i zastanawiacie się, jak zrobić cafe latte w oryginalnym włoskim stylu, przede wszystkim zainwestujcie w wysokiej jakości ekspres ciśnieniowy z dyszą, który zapewni odpowiednie ciśnienie pary w trakcie spieniania mleka. Zaparzone w nim espresso będzie miało na powierzchni odpowiednią cremę, a więc delikatną piankę, którą trudno jest uzyskać w inny sposób.

Do przygotowania kawy latte wybierzcie świeżo palone ziarna kawy – równomiernie zmielone w młynku zagwarantują napojowi wyjątkowy smak i aromat. Najlepsze ich rodzaje to coffee arabica i robusta.

Jeśli macie ochotę na korzenną posypkę, możecie zdecydować się na kardamon, cynamon lub gałkę muszkatołową. Posypkę możecie zastąpić… miodem. Poeksperymentujcie też ze smakowymi syropami – sprawią, że Wasze latte będzie dokładnie takie jak to z modnej sieciowej kawiarni.

KAWA LATTE – JAK ZROBIĆ JĄ W SPOSÓB, KTÓRY ZACHWYCI GOŚCI?

Kiedy okazja jest wyjątkowa i chcecie zaimponować swoim bliskim, spróbujcie latte art, a więc sztuki zdobienia kawy. Aby narysować na jej powierzchni popularne serduszko, należy wlać całość mleka szybkim i pewnym ruchem, zbliżając dzióbek dzbanka do brzegu szklanki z kawą. 

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze