JAK ZROBIĆ LATTE MACCHIATO BEZ EKSPRESU

Opublikowano 29.04.2015

Dowiedz się, jak zrobić latte macchiato. Wypróbuj domowy sposób przyrządzania kawy i uzyskaj perfekcyjne warstwy jak w kawiarni.

Nazwa kawy oznacza dosłownie splamione mleko. Jako przeciwieństwo intensywnego espresso macchiato, napój ten zachwyca łagodnym smakiem pochodzącym od mleka i puszystą pianką. Latte macchiato szturmem zdobyła serca bywalców kawiarni. Tam do jego przygotowania wykorzystywany jest profesjonalny ekspres, ale podajemy sposób, jak zrobić latte macchiato w domu.

TRZY WARSTWY

Mleko wlej do wysokiej przezroczystej szklanki i postukaj nią o blat. Dzięki temu zabiegowi mleko podzieli się na warstwę dolną płynną i górną - puszystą piankę. Kolejnym krokiem jest wlewanie kawy w odpowiedni sposób. Istnieją dwie metody. Według pierwszej można to zrobić używając łyżeczki i lejąc napar na nią przy ściance szklanki. Drugi sposób jest trudniejszy, gdyż polega na ostrożnym wlewaniu zaparzonej kawy na sam środek mleka z pianką.

LATTE MACCHIATO W DOMU

Do domowego latte macchiato wystarczy kilka składników.

Są to:

Latte macchiato - jak zrobić:

  1. Mleko wlej do garnka i podgrzej.
  2. Zdejmij z kuchenki i spień.
  3. Wlej mleko do szklanki (zostaw odrobinę mlecznej pianki).
  4. Zaparz kawę.
  5. Wlej kawę do szklanki.
  6. Nałóż pozostałą mleczną pianką.
  7. Podawaj.
Komentarzy: 1. Dodaj również swoją opinię na ten temat.
Dodaj komentarz

Komentarze