JAK ZROBIĆ LATTE MACCHIATO BEZ EKSPRESU

Opublikowano 29.04.2015

Dowiedz się, jak zrobić latte macchiato. Wypróbuj domowy sposób przyrządzania kawy i uzyskaj perfekcyjne warstwy jak w kawiarni.

Nazwa kawy oznacza dosłownie splamione mleko. Jako przeciwieństwo intensywnego espresso macchiato, napój ten zachwyca łagodnym smakiem pochodzącym od mleka i puszystą pianką. Latte macchiato szturmem zdobyła serca bywalców kawiarni. Tam do jego przygotowania wykorzystywany jest profesjonalny ekspres, ale podajemy sposób, jak zrobić latte macchiato w domu.

TRZY WARSTWY

Mleko wlej do wysokiej przezroczystej szklanki i postukaj nią o blat. Dzięki temu zabiegowi mleko podzieli się na warstwę dolną płynną i górną - puszystą piankę. Kolejnym krokiem jest wlewanie kawy w odpowiedni sposób. Istnieją dwie metody. Według pierwszej można to zrobić używając łyżeczki i lejąc napar na nią przy ściance szklanki. Drugi sposób jest trudniejszy, gdyż polega na ostrożnym wlewaniu zaparzonej kawy na sam środek mleka z pianką.

LATTE MACCHIATO W DOMU

Do domowego latte macchiato wystarczy kilka składników.

Są to:

Latte macchiato - jak zrobić:

  1. Mleko wlej do garnka i podgrzej.
  2. Zdejmij z kuchenki i spień.
  3. Wlej mleko do szklanki (zostaw odrobinę mlecznej pianki).
  4. Zaparz kawę.
  5. Wlej kawę do szklanki.
  6. Nałóż pozostałą mleczną pianką.
  7. Podawaj.
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze