Jak wypić pietruszkę?

Opublikowano 28.04.2014

 

Wiosna kojarzy mi się przede wszystkim z całym bogactwem zapachów i kolorów, którymi atakuje nas świeżo przebudzona przyroda. Uwielbiam wiosną chodzić na bazarek niedaleko domu – stragany uginają się pod dawno niewidzianymi owocami i warzywami. Nie umiem się wtedy powstrzymać i do domu wracam obładowana nowalijkami. Te kolory i zapachy uruchamiają moją wyobraźnię i zaczynam kombinować, jakie potrawy i desery można z nich przygotować. Ostatnio „wykombinowałam” koktajle: warzywny, owocowy i mrożoną kawę ze świeżymi truskawkami. Dziś pokażę wam, jak je przygotować.

koktajlbeta

CZY NATKĘ PIETRUSZKI DA SIĘ WYPIĆ?

Niektóre warzywa wydają się zupełnie „niepitne”. Wielkim zaskoczeniem była dla mnie jakiś czas temu natka pietruszki, którą dotąd traktowałam raczej jako dodatek, świeżą przyprawę. Tymczasem natka ma mnóstwo różnych zastosowań, a jednym z nich jest właśnie koktajl (natka jest tak zdrowa, że jej potencjał trzeba wyciskać do ostatniej kropli!). Koktajl z natki pietruszki jest nie tylko intensywnie wiosenno-zielony i dostarcza nam mnóstwa witamin, ale również świetnie oczyszcza organizm z toksyn. No i świetnie smakuje, wierzcie mi!

Jak przygotować taki koktajl? To bardzo proste, a przepis możecie dowolnie modyfikować, nie martwiąc się, że coś nie wyjdzie jeśli nie będziecie się ściśle trzymać przepisu (najbardziej lubię właśnie takie przepisy, które dopuszczają odrobinę improwizacji i fantazji!). Potrzebować będziecie duży pęczek natki, awokado, sok z limonki, klika listków mięty, łyżkę miodu i szklankę wody mineralnej – te składniki (po dokładnym umyciu natki!) blendujemy.  Wyszło przepysznie: świeżo, słodko-kwaśno-pietruszkowo. Płynne zdrowie!

TRUSKAWKI NA BOGATO!

Uważam, że bardzo ważne jest jeść to, co dostępne jest w sezonie. W maju jedzmy więc przede wszystkim to, co wiosenne. Truskawki! Te majowe w końcu mają smak, choć nie wyglądają może jeszcze najpiękniej. Dlatego bez żalu można je wrzucić do blendera. Klasyczny koktajl truskawkowy to po prostu owoce i jogurt naturalny, kefir bądź maślanka. Ale od czasu do czasu można trochę zaszaleć i zrobić koktajl na bogato – z lodami! Do truskawek najlepiej pasują lody waniliowe – ich smak proponuję podbić jeszcze kilkoma ziarenkami świeżej wanilii (odradzam korzystanie z cukru wanilinowego – ten gotowy, sprzedawany w sklepach produkowany jest najczęściej z waniliny właśnie, nie wanilii, czyli z syntetycznej substancji, mogącej powodować alergie i podrażnienia skóry). Przepis na koktajl truskawkowo-lodowy jest bajecznie prosty: do blendera wrzucamy truskawki, lody, można dodać banana (dla konsystencji), odrobinę mleka i wanilię. I znowu zupełnie nie musisz się przejmować proporcjami. To nie może się nie udać!

SŁODKO I ZDROWO

Takim truskawkowo-lodowym koktajlem zachwycone będą na pewno dzieci, a jeśli chcesz zadbać o dorosłe podniebienia, polecam mrożoną kawę z owocami. I tu przepis również jest bajecznie prosty. Taką kawę najwygodniej przygotować w blenderze – po prostu oprócz espresso, mleka i kilku kostek lodu, dorzuć parę truskawek. To nie tylko zdrowsze, ale i dużo smaczniejsze niż dodawanie do kawy syropu smakowego (który zwykle zawiera bardzo dużo niezdrowego cukru!). A skoro o cukrze mowa, namawiam was gorąco, żebyście zamiast niego posłodziły kawę np. stewią! Stewia to roślina jednoroczna pochodząca z Ameryki Południowej i ze względu na to, że świetnie nadaje się do słodzenia potraw i napojów coraz u nas popularniejsza – można ją dostać w gospodarstwach i sklepach sprzedających świeże zioła i rośliny doniczkowe. Po lodowo-truskawkowym koktajlu taka stewia zamiast cukru będzie więcej niż wskazana!

 

Tematy powiązane z tym artykułem: przepisy kuchnia przepisy z owocami
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze