Jak smacznie pożegnać lato?

Opublikowano 08.09.2014

Jak zachować dobry humor i optymizm, które w lecie pojawiają się tak naturalnie i spontanicznie? Moja recepta na jesienny spadek nastroju i temperatury jest bardzo prosta - towarzystwo przyjaciół i dobre jedzenie w przytulnym, domowym wnętrzu. Stęskniliśmy się za sobą, tematów do rozmowy więc nie zabraknie: wakacyjne wspomnienia i przygody. Menu na jesienne spotkanie? Nieskomplikowane. Spotykamy się przede wszystkim, aby być razem.

DESKA SERÓW NA DOBRY POCZĄTEK

Co podać na początku? Nie ma chyba nic prostszego niż deska serów. Dobieram je tak, aby różniły się smakiem i  wyglądem. Wystarczy 3 do 5 rodzajów. Łagodny żółty ser np. pełen dziur ementaler, lekko pikantny pleśniowy w rodzaju rokpola lub gorgonzoli, dojrzewający brie lub camembert, roladka kozia, a do tego coś specjalnego - np. oscypek lub kawałek włoskiego pecorino. Każdy ser powinien mieć własny nóż do krojenia, żeby móc rozkoszować się smakiem każdego z nich z osobna. :)

Deskę serów uzupełniam winogronami, pełnoziarnistym pieczywem, dojrzałymi gruszkami lub jabłkami, świeżymi figami i suszonymi owocami w rodzaju żurawiny czy moreli. Czasem dodaję cieniutkie plastry szynki szwarcwaldzkiej lub podobnej. Pieczywo i owoce serwuję w barwnych koszykach. Całość wygląda pięknie i zmysłowo - tak, że nie można się oprzeć, by skubnąć kolejnego kawałka…

WYKWINTNIE I PROSTO - DUSZONE W WINIE MIĘSO

Główne danie będzie jednogarnkowe. Potrzebne jest tylko dobre naczynie do zapiekania, najlepiej żeliwne, bo cudowny aromat i smak powstaną w piekarniku, gdzie wszystkie składniki połączą się harmonijnie w całość. 

Coq au vin, czyli kurczak wolno duszony w winie

Porcja na 4-6 osób

Co będzie potrzebne?

  • 6-8 kawałków kurczaka, uda i podudzia
  • Łyżka mąki
  • Garść świeżego tymianku
  • Gałązka świeżego rozmarynu
  • 10-15 ziaren kolorowego pieprzu
  • Łyżka oliwy lub oleju roślinnego
  • 4-5 marchewek, pokrojonych w plasterki
  • 250 g niewielkich pieczarek
  • 2-3 plastry boczku, pokrojone w kostkę
  • Duża cebula, pokrojona w ósemki
  • ½ butelki czerwonego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu drobiowego

Jak to zrobić?

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Dokładnie oprósz części kurczaka mąką, najlepiej w torebce plastikowej. Oliwę podgrzej w naczyniu żaroodpornym np. żeliwnym i przesmaż części kurczaka tak aby były lekko brązowe – 5-7 minut. Wyjmij na talerz. Do naczynia dodaj boczek, chwilę smaż, a następnie dorzuć cebulę, grzyby i marchew. Smaż na średnim ogniu ok. 5 minut. Teraz z powrotem włóż części kurczaka, wlej wino i bulion. Zioła i pieprz najlepiej zamknąć w praktycznym sitku na przyprawy, tak aby łatwo było je wyjąć po zakończeniu gotowania.

Doprowadź całość do wrzenia, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na 45 minut. Podawaj ze świeżym, najlepiej domowym, pieczywem – pamiętacie, jak upiec chleb w domu? Przepis znajdziesz w jednym z moich poprzednich wpisów. ;)

NASTRÓJ NA JESIENNE DEKORACJE

Ciepły, intymny nastrój zapewni kilka prostych zabiegów - dużo świeczek i bukiety kwiatów. Uwielbiam jesienne astry i chryzantemy. Na stole położę obrusy i podkładki w nasyconych jesiennych barwach.

Wieniec z kwiatów i szyszek zawieszony na drzwiach wejściowych powita moich przyjaciół i uroczyście rozpocznie sezon powakacyjnych spotkań.

Pomarańczowe i żółte liście, szyszki i owoce leśne w formie spektakularnej girlandy ułożę wokół świecznika.

JAK WYRZEŹBIĆ WYJĄTKOWĄ DYNIĘ?

Atrakcją wieczoru będzie konkurs na najpiękniejszą dynię. Mnóstwo emocji, szalona rywalizacja, świetna zabawa… do takiej pracy nie wystarczy już zwykły nóż! Na szczęście mam potrzebne narzędzia i szablony, aby stworzyć niepowtarzalną dyniową rzeźbę. Jak co roku zamierzam zwyciężyć. :)

Co jeszcze można robić podczas jesiennych spotkań? Oczywiście PRZETWORY! Ale o tym opowiem kolejnym razem, bo jak wiecie,  kuchnia to moje królestwo :)

I nagle jesień nie kojarzy się już z końcem lata, a z początkiem niespiesznych rozmów, spotkań przy stole, wspólnych zabaw, pełnych śmiechu i radości. Polecam, to najlepsze lekarstwo na jesienne smuteczki! 

Tematy powiązane z tym artykułem: kuchnia przepisy rozrywka
Komentarzy: 1. Dodaj również swoją opinię na ten temat.
Dodaj komentarz

Komentarze