JAK DBAĆ O EKSPRES CIŚNIENIOWY DO KAWY? WSKAZÓWKI

Opublikowano 28.02.2015

Jak dbać o ekspres ciśnieniowy do kawy? Przeczytaj przydatne wskazówki - dzięki ich zastosowaniu Twój expres będzie lśnił czystością.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że ekspres ciśnieniowy do kawy wymaga regularnego czyszczenia. Zasada ta obowiązuje nie tylko właścicieli urządzeń ręcznych, ale również tych, którzy zakupili automaty. Jeśli chcemy jak najdłużej delektować się kawą z posiadanego urządzenia,  dowiedzmy się, w jaki sposób o nie zadbać.  

EKSPRESY CIŚNIENIOWE RĘCZNE

Pamiętajmy, że czyszczenia wymagają również dysze do spieniania mleka. Jeżeli expres ciśnieniowy ma odkręcane lub odczepiane końcówki, można umyć je pod bieżącą wodą. W przypadku, kiedy wylot spieniacza przytwierdzony jest na stałe, pozostaje nam jedynie dokładne wytarcie go z zewnątrz oraz przepłukanie wewnętrznych części poprzez zanurzenie rurki ssącej w wodzie i uruchomienie programu spieniającego mleko. Nie zapominajmy, że umycia wymaga również tacka, do której skapują resztki kawy i mleka.

Regularnie, najlepiej po każdym użyciu, należy czyścić sitko  - pozostające na nim resztki parzonej kawy mogą nie tylko zapchać dziurki, ale również zepsuć smak następnego naparu. Już przy lekko przytkanym sitku ekspres ciśnieniowy do kawy nie działa dobrze, a dalsze jego użytkowanie może skończyć się kosztowną wizytą w serwisie lub mozolnymi próbami przetykania sitka igłą.

EKSPRESY AUTOMATYCZNE

Wszystkim, którzy cenią sobie wygodę, polecamy automatyczne ekspresy do kawy – na przykład coraz bardziej popularne ekspresy kapsułkowe Cafissimo, znajdujące się w ofercie firmy Tchibo. W ich przypadku czyszczenie ogranicza się jedynie do wypłukania nieczystości z tacki, wyrzucenia zużytej kawy lub kapsułek ze specjalnego pojemnika oraz dolewania – w razie potrzeby - wody. O konieczności podjęcia czynności przez użytkownika urządzenie informuje  za pomocą komunikatu wyświetlanego na panelu sterowania. Nie da się go zignorować – ekspres nie rozpocznie parzenia kawy, dopóki „usterka” nie zostanie usunięta.

Jeśli chcemy, by nasz expres do kawy ciśnieniowy jak najdłużej i jak najlepiej funkcjonował, regularnie wymieniajmy filtr węglowy - jeżeli  oczywiście urządzenie takowy posiada. Filtr odpowiada  za zmiękczanie wody i usuwanie z niej zanieczyszczeń oraz zapachów, które mogłyby negatywnie wpływać na aromat parzonej kawy. W  zależności od intensywności użytkowania maszyny, zmieniamy go co kilka tygodni lub częściej.

Z podobną częstotliwością należy także przeprowadzać zabieg odkamieniania instalacji. Twarda woda powoduje osadzanie się kamienia - może on nie tylko zepsuć smak kawy, ale również powodować niewłaściwe funkcjonowanie urządzenia. Niektóre urządzenia – jak na przykład ekspresy kapsułkowe z rodziny Tchibo Cafissimo – posiadają wbudowany, niezwykle przydatny, wskaźnik odkamieniania. 

Do odkamieniania używajmy najlepiej specjalnych preparatów polecanych przez producenta. Nie zawierają one szkodliwych, toksycznych substancji, które mogłyby zostać w instalacji i zostały dopuszczone do używania w kontakcie z żywnością. Bądźmy ostrożni, jeśli chodzi o stosowanie domowych sposobów na pozbycie się kamienia. Tego typu eksperymenty mogą nas drogo kosztować.

Niezależnie od tego, jaki rodzaj ekspresu ciśnieniowego do kawy posiadamy, poświęćmy codziennie kilka chwil na jego czyszczenie, by nasz ekspres lśnił czystością i zachęcał do przygotowania bajecznego cappuccino albo mocnej małej czarnej…

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa ekspresy Cafissimo
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze