GRECKA KAWA, KAWA PO WIEDEŃSKU DO PRZYGOTOWANIA W POLSKIM DOMU

Opublikowano 29.04.2015

Grecka kawa i kawa po wiedeńsku. Przeczytaj, jak przygotować narodowe specjały w filiżance. Znajdź ulubiony smak - skorzystaj z naszych przepisów.

Mieszkańcy Grecji oraz Austrii piją kawę w wielu postaciach, ale dwie z nich zyskały dużą popularność na całym świecie. Grecka kawa jest mocna i pobudzająca. Na wyspie Ikaria uważa się ją za eliksir młodości.  Z kolei równie intensywna kawa po wiedeńsku zyskuje łagodny posmak za sprawą bitej śmietany.

PEŁNA SMAKU GRECJA

Grecka kawa to kawa gotowana. Do jej przyrządzenia potrzebujesz tygielek tzw. briki. Możesz też użyć małego rondelka.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Tygielek napełnij wodą, wsyp cukier i doprowadź do wrzenia.
  2. Zestaw i mieszając wsyp kawę.
  3. Doprowadź kawę do wrzenia, zdejmij z kuchenki i odrobinę ostukaj brzegi tygielka.
  4. Powtórz tę czynność.
  5. Ponownie zagotuj kawę, zestaw przed zagotowaniem i podawaj.
  6. Grecką kawę podawaj z ciasteczkami oraz szklanką zimnej wody.

WIEDEŃSKI CZAR

Wiedeńskie kawiarnie zaczęły powstawać już w 1685 roku, a kawa po wiedeńsku jest jedną z form kaw najbardziej lubianych przez miłośników czarnego naparu.

Kawa po wiedeńsku przepis

Składniki:

  • świeżo parzona kawa
  • mleko 3,2% tłuszczu
  • cukier
  • czekolada w proszku
  • bita śmietana

Wykonanie:

  1. Mleko ubij z cukrem i czekoladą, przełóż do filiżanki.
  2. Wlej gorąca kawę.
  3. Na wierzchu udekoruj bitą śmietaną, ewentualnie posyp mieloną kawą.

Polska wersja kawy po wiedeńsku.

Składniki:

  • kawa
  • bita śmietana
  • tarta czekolada

Wykonanie:

  1. Zaparz mocną kawę.
  2. Na wierzch nałóż bitą śmietanę i posyp wiórkami czekolady.

Kawę po wiedeńsku podawaj ze szklanką chłodnej wody oraz ciasteczkami lub ciastem takim jak sernik czy tort Sachera. 

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze