FACHOWE LATTE MACCHIATO – PRZEPIS NA SUKCES

Opublikowano 29.04.2015

Latte macchiato to warstwowa kawa, którą serwuje się w wysokiej szklance. Poznaj przepis na idealną latte macchiato i podaj ją swoim gościom.

Poczęstunek dla niespodziewanych gości czy poobiedni deser wyłącznie dla nas? Gwarancja sukcesu w kuchni to latte macchiato. Przepis nie wymaga wielu składników. Ten mleczny napój składa się jedynie z kawy i mleka. Dobrane odpowiednie proporcje tych dwóch składników tworzą delikatny mleczny napój.

MLECZNE IMPRESJE

Prawidłowo wykonana kawa latte macchiato składa się z trzech wyraźnie widocznych warstw. Na samym dole jest ciepłe mleko, środkowa część to espresso lub mocna kawa, na wierzchu natomiast unosi się delikatna mleczna pianka.

Jeśli chcesz wyczarować je we własnej kuchni, poznaj nasz przepis na latte macchiato.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Podgrzej i spień mleko.
  2. Przelej do szklanki.
  3. Kawę wlej delikatnie na sam środek.
  4. Podawaj.

Rady:

  • mleko możesz podgrzać w kuchence mikrofalowej
  • najlepsze jest mleko o 2% zawartości tłuszczu
  • kawa musi być cieplejsza od mleka - to gwarancja powstania warstw
  • zamiast espresso użyj mokki lub kawy rozpuszczalnej
  • kawę dekoruj kakao, cynamonem, tartą czekoladą
  • podawaj jak profesjonalni bariści: w wysokiej szklance z grubego szkła z długą łyżeczką

KREATYWNIE Z MLEKIEM

 

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze