ESPRESSO. PRZEPIS NA PERFEKCYJNĄ KAWĘ

Opublikowano 30.04.2015

Lubisz espresso? Przepis na nie znajdziesz w naszym artykule. Dowiedz się, jak zaparzyć i podawać perfekcyjną kawę po włosku.

ULUBIONY NAPÓJ WŁOCHÓW

W każdej włoskiej kawiarni spotkasz mieszkańców pijących espresso. Przepis na nie jest niezmienny od lat. Delikatna crema, czyli jasnobrązowa pianka na powierzchni kawy, świadczy o właściwym ciśnieniu i temperaturze parzenia.

Jak zrobić perfekcyjne espresso? Przepis jest prosty. Pamiętaj, że niezwykle ważne są czynniki takie jak: rodzaj kawy, mielenie (dość drobny przemiał), ubijanie (mocne dociśnięcie tamperem) i ciśnienie (8-10 barów).

Składniki:

  • kawa (7 gram świeżo mielona)

Wykonanie:

  1. Ubij kawę i umieść kolbę w ekspresie ciśnieniowym.
  2. Parz przez 25 sekund.
  3. Podawaj w podgrzanej filiżance z dodatkowym cukrem i szklaneczką wody.

ESPRESSO I WODA

Espresso zwyczajowo podaje się ze szklanką wody. Pita przed kawą oczyszcza kubki smakowe, dzięki czemu można rozkoszować się jej smakiem. Dodatkowo pita na pusty żołądek wypełnia go łagodząc drażniące działanie kawy. Wypicie wody po espresso odświeża i pozwala cieszyć się smakiem kolejnych dań. Włosi używają najczęściej wody z kranu, w Polsce jest to woda mineralna niegazowana. Bąbelki zmieniłyby odczuwany smak kawy.

MODYFIKACJE

Caffe doppio to również kawa espresso. Przepis? W dużej filiżance podaj podwójne espresso i gotowe. Oryginalne w smaku jest espresso macchiato. Wbrew pozorom nie jest to kawa z mlekiem, gdyż espresso jest dosłownie tylko nim splamione (macchiato – splamiony).

Składniki:

  • espresso
  • mleko 2% tłuszczu

 Wykonanie:

  1. Wlej espresso do filiżanki.
  2. Przygotuj spienione mleko.
  3. Nałóż mleczną piankę łyżeczką na powierzchnię kawy.
  4. Całość podaj ze szklanką zimnej wody.
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze