EKSPRESY CIŚNIENIOWE – ODKRYWAMY ICH TAJEMNICE

Opublikowano 24.05.2015

Ekspresy ciśnieniowe pozwalają na przyrządzenie aromatycznego brunatnego napoju. Jakie ekspresy do kawy wybierać? Sprawdź na Radość Odkrywania.

Ekspresy ciśnieniowe są najbardziej cenione przez znawców kawy. Nie jest tajemnicą, że tylko z takiego urządzenia ten aromatyczny napój będzie smakował najlepiej i uzyska pełnię swoich walorów. Pod warunkiem oczywiście, że zostanie zaparzony w odpowiednich warunkach.

KILKA „EKSPRESOWYCH” WSKAZÓWEK

Ekspresy ciśnieniowe dzielą się na ręczne, automatyczne oraz kapsułkowe. Każdy z nich działa jednak w podobny sposób. Zmielone ziarno jest parzone pod ciśnieniem i w odpowiedniej temperaturze – zazwyczaj między 92 a 96 st. Celsjusza. Poszczególne ekspresy ciśnieniowe do kawy różni ich moc. Ręczne urządzenia mają ją zazwyczaj nieco niższą (ok. 800W- 1300W) niż ich automatyczne odpowiedniki (ok. 1300W – 1500W). Moc przekłada się na szybkość działania – im większa, tym ekspres szybciej jest gotowy do pracy.

O smaku parzonej kawy decyduje ciśnienie. W zależności od rodzaju urządzenia, osiąga od 3 do 15 barów. Na ten parametr przy zakupie ekspresu powinni zwrócić uwagę zwłaszcza smakosze – najlepsza kawa powstaje z parzenia zmielonych ziaren pod ciśnieniem powyżej 10 barów.

PRZYDATNE FUNKCJE DODATKOWE

Automatyczne ekspresy do kawy ciśnieniowe często są lepiej wyposażone niż urządzenia ręczne. Zazwyczaj zainstalowany jest w nich młynek oraz spieniacz do mleka. Pozwalają one również na regulowanie ilości i mocy napoju. Można więc w jednym urządzeniu zaparzyć nie tylko mocną małą czarną, ale także lekkie, delikatne latte lub cappuccino.

A MOŻE EKSPRES NA KAPSUŁKI?

Decydując się na zakup automatycznego ekspresu ciśnieniowego, warto zwrócić uwagę na coraz bardziej popularne ekspresy kapsułkowe. Tego typu urządzenia znajdziemy między innymi w ofercie firmy Tchibo, która stworzyła dla miłośników kawy linię Cafissimo. W jej skład wchodzą cztery modele ekspresów: Compact, Classic, Tuttocaffè  oraz Latte. Ekspresy Cafissimo są wyjątkowo proste zarówno w obsłudze, jak i w utrzymaniu. By przyrządzić przy ich pomocy espresso lub caffè crema, wystarczy umieścić w urządzeniu kapsułkę, w której znajduje się porcja zmielonej, wysokiej jakości kawy, a następnie wybrać jeden przycisk. Co więcej, różne warianty smakowe kapsułek Cafissimo zaspokoją gusta nawet najbardziej wybrednych kawoszy…

W CO WARTO ZAINWESTOWAĆ?

Zanim podejmiemy decyzję o tym, jaki ekspres do kawy – ciśnieniowy automatyczny czy ręczny – wybrać, zapoznajmy się najpierw z jego specyfikacją i przemyślmy, kto i jak będzie z urządzenia korzystał. Weźmy pod uwagę również koszty eksploatacji. Pamiętajmy, że co jakiś czas musimy liczyć się z zakupem filtrów do wody lub odkamieniacza. Jeśli posiadamy zmywarkę, sprawdźmy, czy producent pozwala na mycie w niej ruchomych elementów ekspresu – kratki ociekowej albo elementów układu spieniania mleka.

Dla oszczędnych dobrą propozycją będą ręczne ciśnieniowe ekspresy do kawy, a dla tych, którzy cenią wygodę, nieco droższe maszyny automatyczne. 

ZANIM DOKONASZ WYBORU

Przed zakupem ekspresu warto zadać sobie kilka pytań i zastanowić się, jakie są nasze preferencje i potrzeby. Dla jednych decydująca będzie funkcjonalność i wygoda użytkowania, dla innych ważniejsza okazać się może jakość zaparzanego naparu albo poziom emitowanego przez urządzenie hałasu lub zużycie energii.

W przypadku oszczędnych kawoszy najlepiej sprawdzi się ekspres ciśnieniowy ręczny. Natomiast osoby ceniące komfort powinny zdecydować się na nieco droższy automatyczny ekspres ciśnieniowy na kapsułki, na przykład z rodziny Cafissimo.

Niezależnie jednak od tego, jaki model ekspresu wybierzemy, dbajmy o to, by zawsze lśnił czystością. Dzięki temu zyskamy pewność, że nasza ulubiona kawa niezmiennie uwodzić będzie nas swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem.

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa ekspresy Cafissimo
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze