DYSKRETNY UROK KAWIARKI

Opublikowano 24.05.2015

Czym różni się kawa z kawiarki od tej zaparzonej w ekspresie? Przeczytaj na blogu Radość Odkrywania. Wybierz rozwiązanie proste w obsłudze – kawiarkę do kawy.

Słów na określenie kawiarki jest wiele – kafetierka, kupres, moka czy makinetka. Ostatnie z wyrażeń pochodzi od włoskiego „macchinetta del caffè”, co oznacza po prostu „ekspres do kawy”. Pierwsze kawiarki pojawiły się we Włoszech już w roku 1933 i były wówczas produkowane wyłącznie z aluminium.

ZASADA DZIAŁANIA KAWIARKI

Kawiarka stołowa to urządzenie, które z wyglądu przypomina czajnik. Składa się z trzech elementów: dolnego zbiorniczka na wodę, lejka z sitkiem oraz górnego zbiorniczka na gotową kawę. Działa za sprawą ciśnienia wypychającego zagrzaną wodę do górnego zbiornika, która przechodząc przez sitko z kawą zmienia się w pyszny napój. Na rynku dostępne są modele, z których korzystać można zarówno na kuchenkach elektrycznych, gazowych, jak i indukcyjnych. Spotkać można także elektryczne kawiarki umieszczane na specjalnej podstawce.

KAWIARKI - RODZAJE

Kawiarka do kawy występować może w trzech głównych rodzajach.

  1. Aluminiowa – wykonana jest z bezpiecznego dla zdrowia, przebadanego i certyfikowanego stopu. Charakteryzuje się kanciastym kształtem oraz stosunkowo niską ceną. Część osób twierdzi, że kawa przygotowywana w tego typu kawiarce ma charakterystyczny posmak. Ponadto im częściej używamy tego urządzenia, tym lepszy napar jesteśmy w stanie uzyskać. Czyszcząc aluminiową makinetkę pamiętać należy, by nie stosować do tego celu żadnych detergentów i korzystać wyłącznie z wody. Po umyciu wystarczy wytrzeć ją przy pomocy suchej ściereczki. Poza standardową wersją aluminiowej kawiarki, spotkać można także modele wyposażone we wprasowane indukcyjne dno.
  2. Stalowa – występuje w rozmaitych rodzajach. Zdecydować możemy się na kawiarkę bardzo nowoczesną, jak i w pełni klasyczną. Spotyka się kawiarki zarówno okrągłe, jak i kanciaste. Ich dużą zaletą jest fakt, że bardzo łatwo się je czyści – po umyciu pozostawiamy urządzenie rozkręcone. Jeżeli jesteśmy posiadaczami kuchenki indukcyjnej, sprawdźmy, czy nasza kawiarka nadaje się do wykorzystywania na tego typu sprzęcie.
  3. Ceramiczna – taką kawiarkę spotyka się najrzadziej. Charakteryzuje się ona tym, że górny pojemnik na zaparzoną kawę wykonany jest z ceramiki. Podobnie jak w przypadku kawiarek stalowych, nie każdy model będzie się nadawał do używania na kuchence indukcyjnej.

KAWIARKI – ROZMIARY

Kupując kawiarkę zastanówmy się, ile osób będzie najczęściej z niej korzystać. Weźmy również pod uwagę, że kawa przygotowywana w makinetce jest o wiele mniejsza od tej robionej w tradycyjnym ekspresie ciśnieniowym. Kierować powinniśmy się podaną przez producenta pojemnością w mililitrach.

Ilość kaw, jaka może zostać przygotowana w danym urządzeniu, uzależniona jest także od materiału, z jakiego zostało ono wykonane – kawiarki aluminiowe są w stanie przygotować nawet 18 filiżanek espresso, w przypadku stalowych jest to nie więcej niż 10. Nie należy parzyć mniejszej porcji kawy niż ta, do której przeznaczony jest nasz sprzęt. Może to bowiem wpływać negatywnie na smak uzyskanego napoju - związane jest to z ciśnieniem oraz proporcjami, jakie muszą być zachowane podczas przygotowywania kawy.

Niektóre modele kawiarek wyposażone są w specjalne reduktory pomagające zaparzyć jedynie połowę wymaganej objętości naparu.

KAWIARKA NIE DLA WSZYSTKICH

Kawiarka to doskonałe rozwiązanie dla miłośników małej czarnej, którym zależy na nieskomplikowanym sprzęcie parzącym dobrej jakości kawę. Trzeba ją jednak myć po każdorazowym użyciu. Jeśli więc o poranku nie mamy zbyt dużo czasu, a w dodatku oprócz espresso lubimy napić się cappuccino lub latte macchiato, zamieńmy kawiarkę na dobry ekspres do kawy na kapsułki, na przykład z rodziny Tchibo Cafissimo. Użytkowanie oraz czyszczenie tego typu urządzeń jest zaskakująco proste. Co więcej, dzięki ekspresowi kapsułkowemu możemy cieszyć się doskonałym smakiem aromatycznej kawy już po naciśnięciu jednego przycisku, oszczędzając cenny czas, który musielibyśmy przeznaczyć na przygotowanie napoju w kawiarce.

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa ekspresy akcesoria do kawy Cafissimo
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze