DRZEMKA CZY KAWA? ESPRESSO DODA CI ENERGII

Opublikowano 24.05.2015

Nic tak nie pobudza jak kawa espresso. Mocne ristretto i wzbogacone alkoholem coretto – to tylko niektóre jej rodzaje. Sprawdź inne wariacje na temat espresso.

Kawa espresso pita jest na całym świecie, a Włosi uważani są za mistrzów w jej przygotowywaniu. Wiedzą, że tylko odpowiednia temperatura i ciśnienie pozwalają uzyskać aromatyczny napój, który wieńczy crema – gęsta, orzechowa pianka, będąca znakiem rozpoznawczym espresso idealnego.

UN ESPRESSO, PER FAVORE!

Dobrze przygotowana kawa espresso to podstawowy składnik kawowych napojów. Powinniśmy robić ją jednak zgodnie z normami ustalonymi przez specjalistów z Narodowego Włoskiego Instytutu Espresso (l’Istituto Nazionale Espresso Italiano).

Według nich, idealne espresso powstaje z siedmiu gramów zmielonej kawy i 25 mililitrów wody o temperaturze 88-92 stopni Celsjusza. Uzyskany w ten sposób napój o lekko gorzkawym smaku i aksamitnej konsystencji, podawać powinniśmy w filiżance o pojemności  50 ml, z grubej – najlepiej białej – porcelany, ogrzanej wcześniej do temperatury około 50°C.

RÓŻNE RODZAJE ESPRESSO

Oprócz klasycznego espresso do wyboru mamy: ristretto, zwane również corto, o objętości 15 ml, lungo – ze zwiększoną ilością wody, doppio – czyli podwójne espresso w jednej filiżance, macchiato z dodatkiem spienionego mleka oraz coretto – wzbogacone dodatkiem alkoholu.

Niezależnie od tego, jaki rodzaj espresso wybierzemy, pamiętajmy, że nazwa „espresso” pochodzi od włoskiego przymiotnika espressivo, który oznacza „wyrazisty”. I taki też powinien być smak tego napoju.  

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa rodzaje kawy
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze