DOMOWY LIKIER KAWOWY. PRZEPIS NA PREZENT

Opublikowano 30.04.2015

Domowy likier kawowy? Przepis podstawowy modyfikuj według uznania. Sprawdź jak smakuje z aromatem pomarańczy.

Likier kawowy ma wiele zastosowań. Oprócz podawania solo w kieliszku, można wykorzystać go do deserów i koktajli. Świetnie nadaje się także do nasączania biszkoptów. Ogromną satysfakcję da przyrządzenie go we własnym domu. Wybierz jeden z przepisów i przygotuj ulubioną wersję.

MOCNY LUB SUBTELNY

Najprostszy likier kawowy, przepis bez mleka

Składniki:

Wykonanie:

  1. Do słoika wsyp ziarna kawy.
  2. Dodaj cukier.
  3. Zalej całość wódką, potrząśnij i zakręć.
  4. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na tydzień. W międzyczasie codziennie wstrząsaj słoikiem.
  5. Po tygodniu przecedź i zostaw na kolejny tydzień.

Mleczny likier kawowy - przepis na wersję deserową

Składniki:

  • mleko skondensowane niesłodzone (0,5l)
  • kawa rozpuszczalna (3 łyżki)
  • wódka (0,5l) lub opcjonalnie spirytus (0,2l)
  • cukier (1 szklanka)
  • cukier waniliowy (4 łyżeczki)
  • woda (3 łyżki)

Wykonanie:

  1. Rozpuść kawę w gorącej wodzie.
  2. Dodaj ciepłe mleko, cukier i cukier waniliowy.
  3. Wymieszaj do rozpuszczenia cukru i wystudź.
  4. Wódkę dolewaj powoli, mieszając całość trzepaczką.
  5. Przelej do butelek i odstaw na tydzień w chłodne miejsce.

Z AROMATEM OWOCÓW

Spragnionym oryginalnych pomysłów podajemy również przepis na likier cytrusowo-kawowy: mocny, aromatyczny i błogo rozgrzewający.

 

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze