DOMOWE LATTE WE WŁASNYM FOTELU?

Opublikowano 29.04.2015

Domowe latte to przyjemność, na którą warto sobie pozwolić. Jak przygotować latte domowym sposobem? Zaopatrz się w niezbędne składniki oraz akcesoria i do dzieła!

Niezależnie od tego, czy jesteście posiadaczami ciśnieniowego ekspresu do kawy, czy nie posiadacie takiego urządzenia, możecie zabawić się w baristów i przyrządzić latte domowym sposobem. To świetny sposób, by sprawić słodką niespodziankę najbliższym!

KAWA LATTE W DOMU

Chociaż latte kojarzy się głównie z wyjściami do kawiarni, należy pamiętać, że we Włoszech – a więc miejscu jej pochodzenia – pija się ją zwykle właśnie w zaciszu własnego domu, do śniadania, zazwyczaj jako zamiennik o wiele mocniejszego espresso. Często dodaje się do niej również słodkie syropy smakowe lub ekstrakty, na przykład z wanilii, i podaje jako deser.

JAK ZROBIĆ LATTE W DOMU BEZ EKSPRESU?

Domowe latte jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy mieć pod ręką parę niezbędnych składników i akcesoriów.

Najważniejsza jest kawa – najlepiej rozpuszczalna – a następnie mleko. Im tłustsze, tym pełniejszy będzie smak domowego latte.

Oprócz tego potrzebujemy miksera bądź specjalnego elektrycznego spieniacza do mleka oraz wysokiej, wąskiej szklanki. Sprawdzi się też kubek – jeśli dodatkowo wcześniej podgrzejemy go, wlewając do niego gorącą wodę, kawa dłużej zachowa wysoką temperaturę.

Mleko najpierw podgrzewamy, uważając, żeby się nie zagotowało, potem ciepłe spieniamy. W międzyczasie zaparzamy mieloną kawę i przelewamy do szklanki lub przygotowujemy rozpuszczalną bezpośrednio w naczyniu do serwowania. Następnie do naparu dolewamy mleko. W zależności od upodobań mleczną piankę posypcie kakao lub cynamonem i gotowe. Teraz możecie cieszyć się smakiem latte w domu!

JAK PRZYGOTOWAĆ DOMOWE LATTE Z EKSPRESU?

Domowe latte jeszcze łatwiej jest zrobić, jeśli w Waszej kuchni znajduje się ekspres ciśnieniowy z dyszą do spieniania mleka. Wystarczy, że zaparzycie espresso, a następnie, używając dyszy, uzupełnicie szklankę spienionym mlekiem. Najlepiej, żeby ekspres posiadał młynek, wówczas potrzebną porcję czarnego naparu przygotujecie ze świeżo mielonej kawy ziarnistej. Korzystacie z ekspresu przelewowego? W takim razie wlewajcie zawartość szklanki ze spienionym mlekiem do wcześniej zaparzonej mielonej kawy - wyjątkowo ostrożnie i z wyczuciem. Będziecie wówczas mieć pewność, że napój o karmelowej barwie pokryje lekka, mleczna pianka. Latte domowym sposobem może smakować lepiej niż w kawiarni, bo wykorzystasz do niego swoją ulubioną kawę i mleko o odpowiadającej Ci zawartości tłuszczu - chociaż polecamy zrezygnować w tym przypadku z wersji light – tłustsze mleko znacznie lepiej podkreśla smak mocnej kawy, a także wybrać ulubione dodatki.

Komentarzy: 1. Dodaj również swoją opinię na ten temat.
Dodaj komentarz

Komentarze