DOMOWA MOCHA, PRZEPIS NA CZEKOLADOWO-KAWOWY NAPÓJ

Opublikowano 30.04.2015

Kawa mocha to sprawdzony sposób na udane popołudniowe spotkanie. Dowiedz się, jak zmodyfikować przepis podstawowy na tę pyszną, czekoladową kawę.

Mokka, mocca, mocha. Nazwa napoju pochodzi od jemeńskiego portu Mokha, jednak przepis na tę kawę niezależnie od stosowanej nazwy zawsze jest ten sam. Mokka jest najprościej rzecz ujmując zmodyfikowaną kawą latte. Podstawowa różnica to brak mlecznej pianki i czekoladowy smak. Sprowadzany z Jemenu gatunek kawy ma ziarna o czekoladowym smaku i zapachu.

MLECZNA KAWA

Składniki mokki to espresso, podgrzane mleko oraz czekolada serwowane w wysokiej przezroczystej szklance. Najważniejsze są proporcje -  mleka jest dwa razy tyle co kawy. Taka kompozycja smaków sprawia, że mokka jest lekka i delikatna, a czekolada dodaje słodyczy.

Mleczno-czekoladowa kawa mokka przepis podstawowy

Składniki:

  • kawa ziarnista
  • mleko (2-3,2 %)
  • tarta ciemna czekolada
  • kakao
  • śmietana kremówka

Wykonanie:

  1. Mleko podgrzej.
  2. Rozpuść czekoladę w gorącym mleku i przelej do szklanki.
  3. Zaparz espresso.
  4. Delikatnie dolej espresso do czekoladowego mleka i zmieszaj.
  5. Ubij śmietanę i udekoruj nią napój.
  6. Posyp całość kakao.

Marzy Ci się bardziej aromatyczna kawa mocca? Przepis urozmaicaj dodatkami. Ozdób syropami wnętrze szklanki i poczekaj do zastygnięcia na ściankach. Z kolei likiery podkreślą kremowy smak napoju.

AKSAMITNY SMAK KAWY

Domowe warunki pozwalają bez problemu przyrządzić napój o nazwie aksamitna mocha. Przepis podstawowy wzbogać o lody, które roztapiając się nadadzą jedwabisty smak.

Składniki:

  • mielona kawa ziarnista
  • lody czekoladowe
  • bita śmietana
  • starta czekolada

Wykonanie:

  1. Zaparz kawę.
  2. Do szklanki nałóż lody.
  3. Wlej kawę.
  4. Udekoruj bitą śmietaną, posyp czekoladą.
  5. Podawaj z łyżeczką.
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze