
Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego? Poradnik dla kawowych tradycjonalistów i poszukiwaczy nowych smaków. Dowiedz się, jaki gatunek wybrać.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem urządzenia, które wyręcza cię w przygotowaniu małej czarnej? Sprawdź, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego pobudzi twoje kubki smakowe, i sprawi, że espresso smakować będzie lepiej, niż w twoim ulubionym barze.
WYNALAZEK GENIALNIE PROSTY
Pierwszy ekspres ciśnieniowy powstał w 1948 roku. Zaprojektował go Włoch Achille Gaggia. Urządzenia służące do zautomatyzowanego zaparzenia kawy początkowo królowały w kawiarniach i restauracjach, z biegiem czasu trafiły również pod dachy gospodarstw domowych.
Zasada ich działania jest prosta – woda o temperaturze około 90-95 st. Celsjusza przepuszczana jest pod ciśnieniem przez zmieloną kawę. W ten sposób powstaje mocny, aromatyczny napar.
JAKA KAWA DO EKSPRESU CIŚNIENIOWEGO?
Kupując kawę zwracajmy przede wszystkim uwagę na informacje zamieszone na opakowaniu. Oprócz oznaczenia gatunku kawy, producent powinien zamieścić dane o miejscu jej pochodzenia, sposobie obróbki, czasie i profilu palenia ziaren, a także wskazówki dotyczące najodpowiedniejszej metody ich parzenia.
Specjaliści twierdzą, że do ekspresów ciśnieniowych najlepiej sprawdzą się ziarna kawy średnio lub ciemno palonej. Przygotowane z nich espresso będzie wyraziste i pozbawione cierpkiego, kwaskowatego posmaku.
Miłośnicy kawy posiadający ekspresy ciśnieniowe stawiają zazwyczaj na kawę ziarnistą. Twierdzą, że świeżo palone ziarna mają bardziej intensywny aromat i smak. Jeśli jednak nie posiadamy w domu młynka, kupmy kawę mieloną, najlepiej drobno. Pamiętajmy jednak, że po otwarciu szybko traci świeżość – najlepiej więc przechowywać ją w lodówce.
Wybór odpowiedniej kawy do ekspresu ciśnieniowego zależeć powinien również od tego, czy jesteśmy „kawowymi tradycjonalistami”, czy raczej poszukiwaczami smaków i aromatów. W pierwszym przypadku postawmy na tradycyjnie palone kawy. W drugim, do wyboru mamy więcej rodzajów ziaren, pamiętajmy jednak, żeby w ekspresach ciśnieniowych z młynkiem nie stosować kaw aromatyzowanych, może się to bowiem skończyć wizytą w serwisie… W ekspresie lepiej przyrządzić klasyczny czarny napój i dodać do niego syrop kawowy, odrobinę czekolady, szczyptę cynamonu i wszystko to, na co akurat będziemy mieli ochotę.
POCZĘSTUJ KAWĄ PRZYJACIÓŁ
Jeśli nie jesteśmy pewni, czy zakupiona przez nas kawa do ekspresu ciśnieniowego była właściwym wyborem – poczęstujmy nią gości i poprośmy o szczerą opinię. Możemy również wspólnie wybrać się do specjalistycznego sklepu z kawą i poprosić o radę sprzedawcę. Doradzi nam nie tylko, jaką kawę dobrać do naszego ekspresu ciśnieniowego, ale również podpowie, jak parzyć ziarna, by wydobyć z nich pełnię aromatu.