
Warto znać przepis na dobrą kawę. Jeszcze lepiej, kiedy wiesz, jak zrobić idealną małą czarną. Poznaj sprawdzone kawowe receptury na tchibo.pl
Do przygotowania kaw typu latte czy cappuccino wystarczą trzy łatwo dostępne produkty: kawa, woda i mleko. Jednak do stworzenia niebanalnych kompozycji możemy wykorzystać również inne składniki, w które zaopatrzona jest nasza kuchnia. Niezwyczajny przepis na kawę ze zwyczajnych składników? Proszę bardzo!
POWAŻNIE, CHOĆ Z JAJEM
Wykorzystanie ajerkoniaku podczas przygotowania kawy to nie jedyny przepis na kawę z użyciem żółtek.
Jeżeli w domowym barku brakuje jajecznego likieru lub wolimy wersję bezalkoholową, równie świetnie z małą czarną skomponuje się kogel-mogel.
O ile tylko wcześniej nie zjemy słodkiego kremu i zdołamy dodać do niego kawę, będziemy delektować się niepowtarzalnym smakiem delikatnego musu.
Kawowe zabaglione - składniki:
- napar z mielonej kawy (50 ml)
- żółtka (3)
- cukier puder (75g)
Wykonanie:
- W misce utrzyj żółtka z cukrem.
- Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą.
- Ubijaj masę dolewając delikatnie kawę.
- Po uzyskaniu piany przelej całość do szklanek.
Z CYTRYNĄ NIE TYLKO HERBATA
Cytryna, chociaż nie pochodzi z Polski, jest w naszej kuchni tak powszechna, że swobodnie może konkurować popularnością z rodzimym jabłkiem. Jako najczęściej używany – poza cukrem - dodatek do herbaty wygrywa z babcinym syropem malinowym. Miłośnikom kwaśnego smaku i orzeźwiającego aromatu cytryny polecamy przepis na kawę z cytryną. Takie połączenie nie ma co prawda legendarnych właściwości przeciwgrypowych przypisywanych herbacie z cytryną, ale za to jest uważane za najsmaczniejszy lek na ból głowy.
Espresso Romano - składniki:
- drobno mielona kawa
- cytryna
Wykonanie:
- Przygotuj espresso.
- Do naparu wrzuć plasterek cytryny lub kawałek skórki.
- Podawaj.
CUD, MIÓD I KAWA
Przepis na dobrą kawę nie musi być skomplikowany i zawierać nietypowych dodatków. Kiedy masz ochotę na oryginalny smak, wykorzystaj dobrze znany i łatwo dostępny miód. Słodki płyn, który ma stałe miejsce na półkach w wielu domach, w połączeniu z gorzką kawą i mlekiem zaskoczy unikalnym smakiem.
Składniki:
- kawa rozpuszczalna
- mleko
- płynny miód, najlepiej wielokwiatowy
Wykonanie:
- Zaparz kawę.
- Delikatnie podgrzej mleko.
- Miód wymieszaj z mlekiem i spień.
- Wlej kawę do filiżanki i uzupełnij miodowym mlekiem.
- Na wierzchu umieść mleczno-miodową piankę.
Skoro już przekonamy się do łączenia kawy z cytryną lub miodem, pora pójść o krok dalej i przyrządzić kawę z jednym i drugim dodatkiem jednocześnie.
Kawa z cytryną i miodem - składniki:
- kawa rozpuszczalna
- sok z cytryny
- miód
Wykonanie:
- Zaparz ulubioną kawę.
- Dolej sok z połowy cytryny.
- Posłodź miodem i podawaj.