Czekoladowe ciasto prawie bez mąki, czyli wyśmienite brownie

Opublikowano 05.03.2015

Zaskocz najbliższych czekoladowym ciastem. Dekadenckie czekoladowe brownie. Sprawdź nasz przepis na ciasto czekoladowe. Bardzo czekoladowe.

ROZKOSZE CZEKOLADY

Czy wiecie, że czekolada jest dla nas dobra? Teraz staje się jasne dlaczego tak bardzo ją lubimy i nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Czekoladę powszechnie używa się także do pieczenia. Wiele jest rozmaitych przepisów na ciasto czekoladowe. Naprawdę trudno wybrać. Zacznijmy od takiego przepisu na ciasto czekoladowe, który na 100% zakończy się sukcesem. Mamy przepis na ciasto czekoladowe dla oddanych wielbicieli czekolady. Dziś na deser czekoladowe ciasto brownie. Jest prawdziwie czekoladowo-czekoladowe i rozpływa się w ustach. Do takiej dawki  słodyczy konieczna będzie filiżanka aromatycznej kawy.

PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE BROWNIE

Składniki

  • 125 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady, co najmniej 70% kakao
  • 250 g drobnego cukru
  • 100 g mąki
  • 50 g kakao
  • 3 jaja
  • 100 g orzechów włoskich

PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 C. Natłuść formę do pieczenia. Wyłóż starannie papierem do pieczenia. Pokrusz lub pokrój nożem czekoladę. Posiekaj orzechy. Ostrożnie rozpuść 200 g czekolady i masło. Mieszaj i nie dopuść do przypalenia.

Gdy powstanie gładka masa odstaw na chwilę do ochłodzenia.

Połącz mąkę, cukier, kakao, orzechy i pozostałą czekoladę. Dodaj masę czekoladowo maślaną i jajka. Dobrze wymieszaj. Wlej do formy 20x30cm. Piecz przez 50 minut, sprawdź wykałaczką czy ciasto jest gotowe.

CZEKOLADA I CO DALEJ?

Mocno czekoladowe brownie wyśmienicie smakuje z lodami waniliowymi, ciepłym sosem czekoladowym czy malinowym. Z pewnością macie na brownie własne pomysły. 

Tematy powiązane z tym artykułem: przepisy przepisy z czekoladą ciasto przepisy z orzechami
Komentarzy: 1. Dodaj również swoją opinię na ten temat.
Dodaj komentarz

Komentarze