CZAJNICZEK DO KAWY – SEKRET UDANEGO ESPRESSO

Opublikowano 09.04.2015

Jeśli chcesz przygotować idealne espresso, sięgnij po czajniczek lub imbryk do kawy. Przeczytaj, jak zaparzyć zachwycającą kawę.

Jak twierdzi wielu kawoszy, do przygotowania idealnego espresso niezbędny jest specjalny czajniczek do kawy, czyli tak zwana kawiarka lub makinetka. W ostatnich latach, po długiej dominacji nowoczesnych ekspresów, zaobserwować możemy powrót tego urządzenia do łask. Jeżeli więc jesteście fanami aromatycznej, mocnej kawy, kawiarka to coś w sam raz dla Was!           

WYBIERAMY ODPOWIEDNI MODEL

Czajniczek do kawy początkowo produkowano wyłącznie z aluminium – pierwszy tego typu produkt powstał we Włoszech  w 1933 roku.  Takie kawiarki są jednak obecnie stosowane coraz rzadziej, wypierają je bowiem makinetki wykonane ze stali, łatwiejsze do utrzymania w czystości. Tradycyjne, aluminiowe czajniczki mają kanciasty kształt, stalowe natomiast są bardziej okrągłe i z wyglądu przypominają dzbanki.

Jeżeli przeważnie pijemy ten napój w wąskim gronie, duży imbryk do kawy nie będzie dla nas najlepszym rozwiązaniem – wybierzmy raczej kawiarkę na dwie, trzy filiżanki.

KAWA W CZAJNICZKU – JAK JĄ ZAPARZYĆ?

W skład kawiarki wchodzą trzy elementy: dolny zbiornik na wodę (znajduje się na nim zawór bezpieczeństwa), lejek z sitkiem na zmieloną kawę oraz górny zbiornik na zaparzony już napój. Najpierw do imbryka wlewamy wodę, uważając, aby nie przekroczyła ona poziomu zaworu bezpieczeństwa. Następnie lejek umieszczamy w podstawce, wsypujemy do niego zmieloną kawę, usuwamy pojedyncze ziarenka z krawędzi i wygładzamy jej powierzchnię.

Czajniczek przykręcamy do podstawki i ustawiamy kawiarkę na kuchence tak, by podgrzewało się wyłącznie dno, nie boczne ścianki. W ten sposób unikniemy przypalenia rączki i zagotowania zaparzonej już kawy. Gdy w czajniczku pojawi się kawa (przeważnie trwa to około 4 – 7 minut), od razu zdejmujemy kawiarkę z ognia. W przeciwnym wypadku napój może mieć nieprzyjemny posmak.

SPRZĘT NA LATA

Unikajmy wsypywania dodatków do mielonej kawy umieszczonej w lejku . Mogą spowodować zatkanie sitka. Smak kawy wzbogacić możemy za to cukrem lub miodem dodanym bezpośrednio do wody znajdującej się w dolnym zbiorniku.

Pamiętajmy, by należycie dbać o kawiarkę.  Najlepiej myjmy ją zaraz po tym jak ostygnie – dzięki temu zapobiegniemy szybkiemu uszkodzeniu uszczelki. Używajmy do mycia jedynie gąbki nasączonej wodą, nigdy detergentów. Makinetki nie wkładajmy również do zmywarki – bez względu na to, czy wykonana jest z aluminium czy ze stali.

DLA WYGODNYCH KAWOSZY

Jeśli obsługa kawiarki wydaje ci się zbyt czasochłonna i – mimo wszystko – skomplikowana, a nie dysponujesz zbyt dużymi zasobami finansowymi, postaw na ekspres kapsułkowy, na przykład jeden z modeli wchodzących w skład rodziny Tchibo Cafissimo. Urządzenia na kapsułki kosztują zdecydowanie mniej niż tradycyjne ekspresy ciśnieniowe, a są genialnie proste w obsłudze i błyskawicznie parzą wyśmienitą kawę. Co więcej, przygotujesz przy ich pomocy nie tylko espresso, ale również wyśmienite cappuccino lub latte macchiato.

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa ekspresy akcesoria do kawy Cafissimo
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze