
Kruszonka do owoców i ciast drożdżowych. Dowiedz się jak przygotować i jak wykorzystać kruszonkę.
KRUSZONKA DO CIAST
Domowe wypieki wypełniają cały dom słodkim aromatem. Jest coś takiego w zapachu ciasta, że dom natychmiast staje się oazą spokoju i rodzinnej harmonii. Oczywiście do następnej dyskusji o tym, kto decyduje o oglądanym programie TV. :) Kruszonka z owocami należy do deserów błyskawicznych. Wszystkie potrzebne składniki mamy zazwyczaj w domu.
Kruszonka, czyli drobne kawałki kruchego ciasta, często pojawia się także na drożdżowym cieście.
Każdy lubi kruszonkę, jej cudowny aromat, kruchość i nadzwyczajną delikatność.
Składniki:
- 300 g mąki
- 175 g brązowego cukru
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 500 g owoców (np. jabłka)
Z CZEGO PRZYGOTOWAĆ KRUSZONKĘ?
Najprostsza kruszonka to mieszanka mąki, masła i cukru. Może być rozdrobniona palcami lub po prostu tarta na tarce z grubymi oczkami. Do podstawowej mieszanki dodać można płatki owsiane i cynamon, posiekane orzechy – włoskie, laskowe lub migdały, wiórki kokosowe i drobno pokrojony imbir, pokruszone włoskie herbatniki. Albo drobno pokrojone suszone owoce np. morele lub żurawinę. Suszone owoce i rodzynki mogą być dodatkiem do owoców, które upieczemy pod kruszonką.
KRUSZONKA NA KAŻDĄ OKAZJĘ
Kruszonkę można przechować w zamrażalniku i wyjąć w trakcie wizyty niespodziewanych gości. W 20 minut na stole znajdzie się wyśmienity ciepły deser. Owoce do kruszonki mogą być dowolne. Poza najbardziej oczywistymi jabłkami mogą to być maliny, jeżyny, jagody, gruszki, śliwki, wiśnie. Wymieszajcie je ze sobą, a także korzystajcie z domowych przetworów. Co powiecie o kruszonce z jabłkami i dżemem morelowym czy konfiturą wiśniową? Brzmi pysznie, prawda?