CAFE LATTE MACCHIATTO, CZYLI SPOSÓB NA EFEKTOWNĄ, MLECZNĄ KAWĘ

Opublikowano 12.05.2015

Jaka jest różnica między caffe latte a latte macchiato? To przede wszystkim proporcje składników. Poznaj sposób na efektowną mleczną kawę i serwuj ją gościom!

Gdy macie ochotę na kawę w wersji finezyjnej i lekkiej, świetnym wyborem będzie cafe latte macchiatto. Kawa podana jako trójwarstwowy napój z gorącym mlekiem, mocnym espresso i zwieńczony puszystą pianką zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane gusta.

LATTE MACCHIATO, CZYLI SPLAMIONE MLEKO

Caffe latte macchiato po włosku znaczy tyle co splamione mleko i ta nazwa doskonale pokazuje proporcje zachowane między kawą a mlekiem. Ten rodzaj napoju jest naprawdę bardzo mleczny, o subtelnym smaku kawy, za to bardzo efektowny dzięki warstwowemu ułożeniu składników. Przeciwieństwem jest caffè macchiato, które dosłownie oznacza „poplamioną kawę” i tak też się prezentuje – to klasyczne espresso z kroplą mleka i pianki, a więc wersja dla zwolenników mocniejszych kawowych smaków. Przygotowanie latte macchiatto wymaga precyzji, ale można nauczyć się sporządzać je w domu: wystarczy sprzęt do spieniania mleka i odrobina chęci. Lubiący kulinarne wariacje  mogą pozwolić sobie na dodanie przypraw, na przykład cynamonu, wiórek czekolady czy smakowych syropów - wszystko według osobistych preferencji i wyczucia. By uzyskać kawę o bardziej pobudzających właściwościach, należy wykorzystać podwójne espresso. Do macchiato powinno się podawać długie łyżeczki i wedle włoskiego zwyczaju kruche ciasteczko.

CAFE LATTE A LATTE MACCHIATO

W kawiarniach wiele osób myli te dwa mleczno-kawowe napoje. Nie bez powodu, bo zarówno bardzo popularna, klasyczna kawa latte, jak i cafe latte macchiato bazują na dużej ilości mleka i espresso. Kawy te różnią się przede wszystkim proporcjami składników i sposobem przyrządzania. Latte przygotowuje się, dodając do espresso delikatnie spienione mleko.

Przyrządzając kawę latte macchiato postępuje się dokładnie odwrotnie – bazą tym razem jest gorące i dobrze spienione mleko i do niego ostrożnie, najlepiej po ściance szklanki, należy dolać espresso w ten sposób, by nie naruszyć pianki. Kawa osiądzie w środkowej części napoju - nad cięższym, gorącym mlekiem - a na wierzchu zostanie najlżejsza mleczna pianka.

Tak powstaje koktajl, którego poszczególne warstwy można podziwiać, serwując napój w wysokich szklankach. Klasyczne ilości poszczególnych składników przy tworzeniu macchiato zakładają podanie około 150 ml mleka z pianką i 50 ml kawy, podczas gdy zwykłe latte to 50 ml kawy, 50 ml mleka i 50 ml pianki. Takie proporcje wpływają na wyjątkowy smak  – latte macchiato to jeden z łagodniejszych kawowych napojów.

Tematy powiązane z tym artykułem: kawa wiedza i kawa kawa na ciepło latte kawa z mlekiem rodzaje kawy
Komentarzy: 2. Dodaj również swoją opinię na ten temat.
Dodaj komentarz

Komentarze