BLISKOWSCHODNI SMAK W TWOJEJ KUCHNI – KAWA Z KARDAMONEM I INNYMI PRZYPRAWAMI

Opublikowano 07.05.2015

Kawa z kardamonem, a może z imbirem lub cynamonem? Wypróbuj przepis na kawę z przyprawami, które sprawiają, że napój ten smakuje zupełnie inaczej!

Jeżeli znudziła Ci się klasyczna mała czarna, spróbuj jak smakuje kawa z przyprawami. Klasycznym połączeniem jest kawa z kardamonem, ale warto sprawdzić również jak inne przyprawy wpływają na smak naparu.

KRÓL PRZYPRAW W FILIŻANCE

Jedną z ulubionych przypraw stosowanych w kuchni Bliskiego Wschodu jest kardamon. Używany jest ze względu na charakterystyczny smak i rozgrzewające właściwości. Ziarna kardamonu dodaje się głównie do potraw, deserów czy napojów. Bardzo często łączy się go z cynamonem czy goździkami. Kawa z kardamonem charakteryzuje się mocnym smakiem, delikatnym zapachem i doskonale sprawdza się w chłodne dni w towarzystwie daktyli.

Przyprawy takie jak pieprz czy chilli mają właściwości rozgrzewające. Cynamon świetnie sprawdzi się w połączeniu z mlekiem lub bitą śmietaną, a imbir ułatwi trawienie. Najlepiej łączyć ze sobą dwie przyprawy, co pozwoli na optymalne wydobycie ich aromatu. Najprostsze połączenie to kawa z kardamonem i cynamonem lub z kardamonem i chilli.

Kawa z cynamonem przepis

Składniki:

  • kawa
  • cynamon mielony
  • mleko

Wykonanie:

  1. Cynamon wsypać do mielonej kawy (pół łyżeczki na porcję na dwie filiżanki kawy) i zaparzyć w ekspresie.
  2. Mleko spienić i wlać do kawy, podawać udekorowane szczyptą kakao.

Kawa z imbirem przepis

Składniki:

  • espresso lungo
  • imbir w proszku (łyżeczka)
  • miód (łyżeczka)
  • bita śmietana

Wykonanie:

  1. Imbir wymieszać z miodem.
  2. Wlać kawę i zamieszać.
  3. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę.

PRZYSMAK Z BAHRAJNU

Położony w Zatoce Perskiej Bahrajn słynie z kawy nazywanej Gulf. Przygotowywana jest ona z lekko palonych surowych zielonych ziaren, które dają delikatny smak. Dodatkowo doprawiona kardamonem, szafranem i wodą różaną jest prawdziwym przysmakiem. Kawę można przygotować w domu. Wystarczy zielone ziarna wysypać na wyłożoną papierem blaszkę i piec w piekarniku w 180-200 st. C do uzyskania złotobrązowego koloru i pozostawić do ostygnięcia.

Proporcje:

  • kawa gotowana – 250 - 300ml wody, 1 łyżka kawy i 1 łyżeczka zgniecionych nasion kardamonu
  • kawa z ekspresu - 250 ml wody, 3 łyżki kawy i 1 łyżeczka zgniecionych nasion kardamonu

Składniki:

  • woda
  • kawa
  • kardamon
  • szafran (szczypta)
  • woda różana

Wykonanie:

  1. Zagotować wodę w rondelku.
  2. Na gotującą wodę wsypać kawę, gotować kilka minut.
  3. Dosypać kardamon i szafran, zamieszać i gotować 2 minuty.
  4. Zdjąć z ognia i dolać odrobinę wody różanej.
  5. Przelać do filiżanki.
  6. Podawać z daktylami lub orzechami.
Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze