BIAŁA, CZARNA I INNE RODZAJE KAWY

Opublikowano 11.03.2015

Mała czarna to Twój ulubiony napój? Sprawdź, czym różnią się poszczególne rodzaje kawy. Skosztuj również kawy białej oraz mrożonej z lodem.

Restauracje i kawiarnie proponują wiele kawowych napojów – prawie wszędzie bez problemu zamówimy espresso, cappuccino czy frappe. Podstawą każdego kawowego napoju, na zimno lub na gorąco, jest kawa czarna lub kawa z mlekiem. Czym różnią się poszczególne rodzaje kawy?

MOCNA CZARNA

Odmiany czarnego naparu serwowane w kawiarniach są inne nie tylko ze względu na sposób podania, ale też ilość użytej wody. Najbardziej znaną kawą jest espresso – mała dawka mocnego naparu. Jej entuzjaści zamawiają też ristretto. Ten rodzaj odróżnia od espresso wykorzystanie o połowę mniejszej ilości wody. Ristretto jest więc kofeinowym zastrzykiem dla osób potrzebujących szybkiego pobudzenia i lubiących intensywny smak kawowej esencji. Zależy Ci na większej objętości? Zamów espresso doppio. To klasyczna podwójna porcja skoncentrowanego smaku aromatycznej kawy.

Mała czarna nie musi być na kilka łyków. Dla wielu osób idealny napar o intensywnym zapachu to americano. Równie smaczna, ale i mocniejsza, jest lungo. Jak się je przygotowuje? Americano to 1/3 naparu kawy oraz 2/3 przegotowanej wody, a kawa lungo powstaje przez dłuższe przepuszczanie wody podczas robienia espresso.

DELIKATNA MLECZNA

Najpopularniejszym dodatkiem do kawy jest mleko. Jest wiele osób, dla których mała czarna nie istnieje, za to chętnie sięgają po łagodniejsze wersje, czyli kawy białe. Tutaj wybór jest równie duży jak wśród kaw czarnych, a kompozycje kawy i mleka potrafią zaskakiwać nie tylko smakiem, ale i efektownym wyglądem. Na jakie rodzaje kawy białej możemy liczyć w dobrych kawiarniach?

Francuska cafe au lait to nic innego jak kawa pół na pół ze spienionym mlekiem. Od klasycznej latte różni się tym, że wystarczy do niej mocna kawa, a do caffe latte używa się espresso. Najchętniej sięgasz po cappuccino? Ten puszysty napój kawowy powstaje z espresso przez dodanie mleka i mlecznej pianki w równych proporcjach. Z ciepłego mleka w dużej ilości w połączeniu z espresso, które tworzy na wierzchu płaską powierzchnię, powstaje nowozelandzka flat white. Popularne latte macchiato w odróżnieniu od macchiato (espresso z plamką mlecznej pianki) to trzywarstwowy napój z przewagą mleka i dodatkiem espresso.

ORZEŹWIAJĄCA Z LODEM

Podczas upalnego dnia najlepiej zamówić chłodny napój. Idealnie sprawdzi się mrożona kawa. Rodzaje zimnej wersji popularnego napoju stają się coraz bardziej zróżnicowane. Najsłynniejszym z pewnością jest frappe przygotowana ze zmiksowanej kawy rozpuszczalnej, zimnego mleka i kostek lodu. Espresso wlane na kostki lodu tworzą hiszpańską cafe con hielo, a wytrząsane z kawą w shakerze włoskie shakerato. 

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze