Bardzo szybka szarlotka

Opublikowano 10.04.2015

Dla wielbicieli domowych deserów mamy dziś przepis na szybką szarlotkę.

ZNAKOMITA SZYBKA SZARLOTKA

Jeżeli masz w domu jabłka, mąkę, masło i cukier to z łatwością przygotujesz na deser szybką szarlotkę. Od klasycznej szarlotki różni ją tylko szczegół. Ciasto w szybkiej szarlotce znajduje się na wierzchu, a jabłka pod spodem.

Szybka szarlotka to po prostu jabłka upieczone pod kołderką z chrupiącej kruszonki. Gdy rodzina domaga się domowego deseru, sięgnij po nasz przepis na szybką szarlotkę. Sukces murowany.

SZYBKA SZARLOTKA – NAJLEPSZA DO KAWY

Oto składniki na szybką szarlotkę

  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek, typu reneta, antonówka

JAK UPIEC SZYBKĄ SZARLOTKĘ?

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posiekaj masło z mąką i cukrem. Palcami wyrabiaj ciasto tak aby powstały drobne krupki (wielkości kaszy jaglanej). Ciasto nie powinno zbić się w kulę. Ale jeżeli tak  będzie to można je po prostu zetrzeć na tarce. Obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne i podziel na ósemki. Ułóż kawałki jabłek starannie pionowo w formie do pieczenia. Wysyp ciasto równomiernie na jabłka. Piecz około 30 minut aż ciasto będzie złoto-brązowe na wierzchu.

DODATKI DO SZYBKIEJ SZARLOTKI

Szybka szarlotka bardzo szybko zostanie twoją specjalnością. Do jabłek dodaj konfitury wiśniowe lub namoczone w likierze rodzynki. Można także wymieszać jabłka z innymi owocami np. z gruszkami, śliwkami czy świeżymi malinami. Kruszonkę wzbogacić można mielonymi orzechami lub migdałami.

Tematy powiązane z tym artykułem: przepisy ciasto szarlotka przepisy z owocami
Komentarzy: 1. Dodaj również swoją opinię na ten temat.
Dodaj komentarz

Komentarze