3 łatwe przepisy na kruche ciasto

Opublikowano 04.03.2015

Kruche ciasteczka, mazurki, tarty i szarlotki – najlepiej smakują na kruchym cieście. Przeczytajcie jak zrobić kruche ciasto.

KRUCHE CIASTO DO MAZURKÓW, TART, CIASTECZEK I INNYCH WYPIEKÓW

Ciasto ze śliwkami, cytrynowa tarta czy domowa szarlotka najlepiej smakują na kruchym cieście. Często zastanawiamy się jak zrobić kruche ciasto. Jak to z wypiekami bywa na początku wszystko wydaje  się nieco skomplikowane. Gdy mamy dobry, sprawdzony przepis, z łatwością przygotujemy wyśmienite wypieki z kruchym ciastem. Nasze przepisy wyjaśniają jak zrobić kruche ciasto.

JAK ZROBIĆ KRUCHE CIASTO?

PRZEPIS 1 (MAZURKI, TARTY, SZARLOTKA)

  • 3 gotowane żółtka
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru

Przetrzyj żółtka przez sitko. Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, cukier i szybko zagnieć na jednolite ciasto. Nie rób tego za długo. Owiń kulę ciasta w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

PRZEPIS 2 (DROBNE CIASTKA, ROGALIKI)

  • 3 surowe żółtka
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru

Przesiej mąkę i posiekaj z masłem. Dodaj żółtka i cukier. Szybko zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Dobra rada: Używaj zawsze schłodzonego, twardego masła. Jeśli składniki ciasta nie łączą się dobrze lepiej dodać łyżkę zimnej wody, niż dłużej zagniatać ciasto.

Stop masło w rondelku. Jajko utrzyj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Połącz mąkę z ubitym jajkiem, wymieszaj a następnie dodaj wolno ciepły tłuszcz. Ugnieć ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Teraz już wiecie jak zrobić kruche ciasto. To co, może dziś do kawy szarlotka na kruchym cieście?  

Brak komentarzy. Bądź pierwszym, który skomentuje.
Dodaj komentarz

Komentarze